Manifest pentru Crearea de Bogății

Context
Mișcarea Lausanne împreună cu BAM Global au organizat ceea ce s-a numit Consultare Globală pe tema Rolul creării de bogății în transformarea holistică, în Chiang Mai, Tailanda, în luna martie, 2017. Au participat aproape 30 de persoane din 20 de țări, în special din lumea afacerilor dar și din biserică, misiune și mediul academic. Rezultatele vor fi publicate în cadrul unor serii de lucrări, al unei cărți precum și prin intermediul unui clip educațional. Acest manifest exprimă punctele principale ale discuțiilor de dinainte și din timpul discuțiilor.

Declarații

 1. Crearea de bogăție își are rădăcinile în Dumnezeu Creatorul, care a creat o lume înfloritoare în abundență și diversitate.
 2. Suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu pentru a participa împreună cu El și pentru El în crearea de bunuri și servicii pentru binele comun.
 3. Crearea de bogăție este una sfântă, un dar de la Dumnezeu, o chemare de înalt rang în Biblie.
 4. Cei care creează bogăție ar trebui validați de către Biserică, echipați și trimiși să slujească pe piață printre toate popoarele și națiunile.
 5. Acapararea de bogăție este greșită; împărțirea bogăției cu alții ar trebui încurajată, dar dacă nu se creează bogăție, aceasta nu poate fi împărțită și altora.
 6. Există o chemare universală la generozitate, iar mulțumirea este o virtute, dar simplitatea materială este o alegere personală, iar sărăcia involuntară trebuie atenuată.
 7. Scopul creării de bogăție prin intermediul afacerilor merge mai departe de dărnicia generoasă, deși aceasta trebuie prețuită; o afacere bună are o valoare intrinsecă în calitate sa de mijloc de furnizare materială, și poate fi un agent de transformare pozitivă în societate.
 8. Afacerea are o capacitate specială de a crea bogăție financiară, dar în același timp are și potențialul de a crea diferite tipuri de bogăție pentru multe părți implicate, inclusiv bogăția socială, intelectuală, fizică și spirituală.
 9. Crearea de avere prin afaceri s-a dovedit puternică în a scoate oamenii și națiunile din sărăcie.
 10. Crearea de bogăție trebuie urmată întotdeauna cu dreptate și preocupare pentru săraci și trebuie să fie atentă și sensibilă la fiecare context cultural unic.
 11. A avea grijă de creație nu este un lucru opțional. Grija pentru creație și soluțiile de afaceri pentru problemele de mediu ar trebui să fie o parte integrantă a creării de avere prin afaceri.

Apel

 • Prezentăm aceste declarații Bisericii din toată lumea și în special liderilor în afaceri, biserici, guvern și mediu academic.
 • Chemăm biserica la a îmbrățișa crearea de bogăție drept centrală misiunii noastre de a transforma holistic oamenii și societatea. Facem un apel la eforturi proaspete și continue pentru a-i echipa și trimite până la capăt pe cei care pot crea bogăție.
 • Chemăm pe creatorii de bogăție să persevereze, folosindu-și cu sârguință darurile primite de la Dumnezeu, pentru a-L sluji pe El și pentru a-i sluji pe oameni.

Ad maiorem Dei gloriam – Întru preamărirea Domnului

Chiang Mai, Thailand, Martie 2017
Tradus cu acordul BAM Global.

Fii la curent cu noutăți despre mișcarea BAM România!

Înscrie-te aici pentru a primi Newsletter-ul BAM România!