Am început să urmăresc activitatea Kenosis Design din Timișoara cu câteva luni în urmă. Am citit câteva articole scrise despre ei și am ascultat câteva interviuri. Mi-a plăcut mult pasiunea lor pentru lemn, pentru frumos și pentru oameni. În luna Ianuarie 2020 l-am contactat pe Andreas, fondatorul Kenosis Design și am fost bucuros să aud că e disponibil să se întâlnească cu noi la atelierul lui de mobilă din Gearmata.
Am ajuns la el într-o Joi pe la ora 2.00 PM când toată lumea era în plină activitate. Andreas ne-a făcut un tur al atelierului și ne-a arătat cum lemnul de stejar, refuzat de alții, plin de cioturi și imperfecțiuni, e transformat în final într-o masă frumoasă, perfectă, la care oamenii se adună să se conecteze în cafenelele din Timișoara. În final am ajuns într-un birou la capătul halei, unde am putut să stăm puțin de vorbă cu el și cu David.
Care este misiunea voastră?
Întrebarea pe care ne-am pus-o la început a fost cum cum poate afacerea noastră să ajute pe cei săraci? Acest lucru devine ciudat pentru că o dată ce au venit aici, ei nu mai sunt aici pentru ei, sunt pentru ceilalți pe care trebuie să îi ajute. Dar ei vor să meargă înainte cu viața lor. Atunci, în loc să spunem că facem asta pentru ei, spunem că vrem să construim o societate nouă, așa cum era gândită să fie după ideea lui Dumnezeu.
Sunt două aspecte care se întrepătrund și uneori se bat cap în cap. Misiunea și afacerea. A avea o comunitate unde să împărtășești coliziunile dintre cele două este o idee bună. Acest mod de a face afaceri este la început în România și oamenii care sunt implicați întâmpină greutăți.
Misiunea Kenosis este să ia o bucată de lemn aruncată de oameni, crăpată, cu noduri, despre care se crede că nu are nimic valoros și să investească în ea. Investim rășină scumpă, papioane de alamă și batoane de nuc american. Reparăm lemnul astfel încât imperfecțiunile lui să nu mai fie o problemă, apoi îl îmbinăm cu alte materiale și obținem o masă frumoasă. Tot așa facem și cu oamenii. Primim aici pe cei respinși, plini de greșeli, investim în ei, îi ajutăm să își repare greșelile, îi punem la un loc cu alții în comunitate și avem un scop împreună, de a servi o masă. Sunt patru elemente esențiale: ochii lui Dumnezeu peste om, investiția în om, comunitatea și rolul fiecăruia în comunitate. Noi folosim lemnul așa cum a crescut el, nu tăiat în bucăți mici și puse una lângă alta. Lemnul nostru, o bucată aruncată pe marginea drumului, ajunge să fie o piesă extraordinară care are un scop într-o comunitate sau într-o familie. La fel și oamenii care vin aici. Cristos, a venit să ne ridice, să ne ierte și să investească în noi. Sângele lui face posibil ca oamenii să fie una, să fie în Împărăția lui, cu un scop. Misiunea noastră de a investi în oameni, o vedem în fiecare zi, când lucrăm cu lemnul. Oamenii spun adesea, vai ce greu este cu nodurile astea. Eu spun, da, da, este la fel și cu omul de lângă noi.
Cum ajung aici oamenii cu care lucrați?
Eu am pornit aici pentru că este o comunitate de romi aproape. Am petrecut opt luni de zile fără să fac nimic cu ei. Numai să îi văd și să îi cunosc, să văd ce vor, ce nu vor, ce posibilități au. După aia ma început să îi învăț cum să lucreze cu lemnul. Apoi am început să ne conectăm cu restaurantele cele mai bune care au nevoie de mesele noastre, să avem un nume și să fim cunoscuți. La început eu chemam oamenii aici. Acum, oamenii din comunitate vin aici, pur și simplu și ne spun că vor să lucreze. Nu putem să îi primim pe toți. Pentru noi e importantă inima lui. De ce vine aici, pentru profit sau pentru că vrea să fie parte din familia asta. Ideea este că eu nu sunt aici pentru mine, eu sunt pentru ei și ei sunt pentru noi. De asta alegem oameni cu inima curată. Nici unul din cei care vin aici nu a mai lucrat vreo dată cu lemnul. Despre lemn pot să îi învăț mai ușor decât despre atitudinea față de semenii lor.
Cum vă asigurați că oamenii trăiesc valorile voastre?
Cele mai multe valori sunt pur și simplu învățate pe parcurs. De exemplu, dacă tu ești mare și șmecher și spui că ști tu singur cum să faci, masa nu ajunge nici o dată să fie bine. Asta este realitatea cu care te confrunți și în final ceri ajutor. Singur, îți dai seama că dacă nu ne ajutăm unii pe alții nu reușim. Asta e afacerea. Dacă nu vrem să trăim onorabil, curat, dacă nu ne slujim unii pe alții așa cum ne-a învățat Cristos, dacă ne certăm unii cu alții tot timpul, dacă nu iertăm, nu reușim. De asta am creat afacerea aceasta pentru ca oamenii să se confrunte cu realitatea. Dacă nu ne ajutăm unii pe alții nu o să reușim. Dacă tu nu înveți pe alții cum să facă, nu o să reușim nici o dată. Idea lui Dumnezeu, de a ne ajuta unii pe alții, e plantată în business. Dumnezeu ne provoacă tot timpul. Tu ai greșit, ce fac acum, te iert? Este în mod constant o creștere de comunitate, de iertare și de înțelepciune.
Ideea de Kenosis, este din Efeseni 2:5, omul care era cel mai mare, cel mai privilegiat, era tot, s-a dezbrăcat de menirea lui și a venit ca un slujitor. Ce înseamnă asta pentru mine? Te faci cât mai mare, cât mai deștept, cât mai privilegiat și cu toate astea, dezbraci tot și vii ca un slujitor la omul care este sub tine.
Ce impact aveți în comunitate și în familiile oamenilor cu care lucrați?
De exemplu, este un băiat aici care avea pământ în casa lui, are patru copiii, casa lui era foarte mică, și într-o zi ne-a zis că vrea să repare casa. În loc să o repare el singur, au mers toți colegii lui, au săpat împreună cu el, au făcut fundație, au turnat ciment. Și eu mă implic în viețile lor, mai mult decât un șef. Întreb ce au nevoie, ce putem face, cum putem rezolva, stau ore extra ca să văd cum pot să fac să rezolv situațiile lor în viață. Și așa influența noastră se extinde dincolo de locul acesta. Romii sunt foarte dornici să se ajute unii pe alții, și în timpul zilei și după lucru.
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați?
Oamenii sunt imaturi și când businessul crește este foarte greu. Uneori este neseriozitate, alte ori ei pur și simplu nu știu. Dacă continuăm cu acești oameni câștigăm mai puțini bani, dacă luăm alții mai buni, pierdem scopul. Este greu să ținem un echilibru. De exemplu eu am nevoie de un venit. Dacă eu continui să investesc în acești oameni, nu pot să am un venit bun. Ce fac? Mă smeresc, continui să lucrez cu ei, pentru că și ei au nevoie și plătesc prețul? Afacerea are oportunități enorme, dar nu le fructificăm pentru că nu vrem să pierdem acești oameni. Mereu trebuie să vedem care este decizia după voia lui Dumnezeu. Creșterea noastră este așa de mare, și nu reușim să asigurăm tot ce avem nevoie. Eu ca misionar vreau să ajut pe acești oameni, dar realitatea este că afacerea trebuie să aducă și venituri. Aici am nevoie de discernământ spiritual în mod constant.
Cum ai început Kenosis Design?
Am lucrat zece ani cu Lee Savile, am început Dece Clothing, am croșetat căciuli, apoi am lucrat cu piele. Apoi Lee a preluat afacerea și a dus-o la un alt nivel. Eu m-am mutat aici și am vrut să fac ceva cu romi și a venit oportunitatea asta să lucrez cu lemn. Îmi place să lucrez cu lemn, este o poveste în lemn, este ceva foarte adânc. La început am folosit multe metode de business greșite, dar Dumnezeu ne-a ajutat și ne-a făcut să îndreptăm cumva situația.
Ce lecții ai învățat de-a lungul anilor?
Lecția este să vezi dincolo. Momentul totdeauna te trage să faci decizii pripite, dar dacă gândești în perspectivă, iei foarte diferit deciziile legat de cum investești timpul, cum investești în oameni. Poate nu am investit destul în oameni, în echipă. De ce pleacă oamenii de la o firmă? De multe ori din cauză că relațiile nu merg bine. Nu neapărat că nu ai salariu mare ci pur și simplu relațiile nu funcționează. O altă lecție învățată este că un om e foarte scump. Trebuie multă energie, multă transpirație ca să convingi un om că există iubire. Când copilul face greșeli, ai șansa să îi arăți că el înseamnă pentru tine mai mult decât greșelile lui. Ca tată, aștepți până când copilul tău face o greșeală enormă ca să poți să îl ierți. Atunci îi oferi o perspectivă diferită.
Cum vezi Kenosis în viitor?
Viziunea este Împărăția lui Cristos. Pentru mine Kenosis nu este numai firma asta. Pentru mine este toată direcția de Business as Mission. O să aibă foarte multe forme, dar viitorul depinde foarte mult de oameni. Eu nu mă văd ca un singur pion care ține o sută de oameni. Nu sunt nici capabil, nici bun la asta. Eu urmez pe Dumnezeu. Dacă oamenii ma urmează pe mine, urmează pe Dumnezeu.
Eu îi încurajez să urmeze cât mai mult cu inima lor, care știe ce e de făcut. Fundația sunt semințele Kenosis. Dacă aceste semințe cresc, fiecare din ei pot să fie ca un pom care ține oamenii. Eu sper ca Kenosis să fie ca un transformator de la 220 V la 5 volți. Să conectăm comunitate săracă cu comunitatea bogată și sângele să curgă între ei. Bogățiile pe care le au fiecare să fie puse la comun, să devină o comunitate. Poate în viitor, o să fie și o hală nouă, oameni puțini mai mulți, bucurie mai mare și înțelegere mai adâncă despre ce înseamnă să urmezi pe Dumnezeu. Dacă o să am prea multe comenzi, aș putea să ajut și pe alții. De exemplu dacă cineva vrea să lucreze cu prostituatele din Constanța și nu are de lucru și eu am contacte și comenzi pentru a produce brățări, aș putea să le transfer către ei și să ajut și cu utilajele necesare. Misiunea este întotdeauna mai mare, ca să crească și alții din comunitate.
Ce nevoi aveți ca și comunitate?
Înțelepciune de la Dumnezeu. Apoi avem nevoie de har, iubire și maturitate.
Cum ar trebui să arate o comunitate a oamenilor care fac Afaceri ca Misiune în România?
Este foarte greu pentru că suntem puțini. Ca orice antreprenor, dacă îmi ceri să vin două zile undeva, să ne întâlnim, este destul de greu, pentru că e nevoie de mine. Dacă am respect pentru tine și vreau ceva de la tine sau pot să ofer ceva atunci poate îmi fac timp. Trebuie să fie o comunitate de antreprenori serioși, maturi. Trebuie să fie buni la business și buni la ajutat oamenii. De exemplu noi plătim acum chirie 1000 Euro și vrem să construim o hală a noastră cu 120.000 Euro. Am nevoie să fiu conectat. Să primesc sfaturi și să găsesc surse de finanțare. Eu aș fi foarte practic. Aș vrea să vin la această comunitate și să pot să spun care sunt nevoile mele și să văd dacă cineva are soluții la problemele mele. Oamenii de business vor ceva real, palpabil. De exemplu, am de făcut 1000 de brățări. Ai cumva un laser? Cât mă costă să le produc la tine? Dacă cineva vine în acest grup și zice că vrea să fie parte din acest grup. Noi îl întrebăm care este pasiunea lui și apoi vedem cum putem să îl ajutăm să deschidă afacerea lui care va ajuta oamenii. Atunci acest grup devine ceva real. Vorbim despre bani, contacte, oportunități, cunoștințe de business, de contabilitate, de marketing. Soția mea face promovare pe Facebook și merge extraordinar. Poate femeia din Constanța care vrea să lucreze cu prostituate și să producă brățări nu are experiență în management sau marketing, dar eu zic uite, noi avem o rețea și putem ajuta. Visez la un grup de transformare care să aibă un designer, un manager, un expert în finanțe și ar putea să ofere și coaching și ajutor financiar la astfel de oameni.
Interviu realizat de Adrian Buhai, Ianuarie 2020